| Prispevki

9. maja 2024 so dijaki 5. S, ki so vestno sodelovali pri projektu EPAS (Šola ambasadorka evropskega parlamenta), skupaj z mentorico Tamaro Milinčič Medven obiskali prireditev ob dnevu Evrope na Kongresnem trgu v Ljubljani. Dogodek, ki ga je organizirala Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, je potekal pod sloganom “Uporabi svoj glas”.

Praznovanje je trajalo od 11. do 15. ure in je bilo letos še posebej posvečeno spodbujanju udeležbe na evropskih volitvah, ki bodo 9. junija. Dijake je pričakal bogat in raznovrsten program, ki je bil zasnovan tako, da je bil hkrati zabaven in poučen.

Na informativnih stojnicah so dijaki spoznali navdihujoče projekte, ki jih podpira Evropska unija, in se preizkusili v različnih kvizih in nagradnih igrah, kjer so lahko preverili svoje znanje o EU. Med dejavnostmi je bila tudi možnost preizkušanja v prevajanju in poslušanja poezije v glasbeni izvedbi, kar je celotnemu dogodku dodalo poseben kulturni pridih.

Vrhunec praznovanja je bila premierna predstavitev kratkega filma o moči demokracije, ki je udeležencem prikazal pomen sodelovanja in udeležbe na volitvah.

Dijaki SIC Ljubljana so se s svojo prisotnostjo in sodelovanjem izkazali kot zavzeti ambasadorji evropskih vrednot in aktivnega državljanstva. Obisk prireditve je bil zanje dragocena izkušnja, ki je še dodatno okrepila njihovo razumevanje in zavedanje o pomenu Evropske unije in demokracije.

S tovrstnimi aktivnostmi in sodelovanjem na dogodkih, kot je praznovanje dneva Evrope, dijaki SIC Ljubljana krepijo svojo vlogo pri projektu EPAS in prispevajo k širjenju evropske zavesti med mladimi. Na SIC Ljubljana smo si edini, da so tovrstni dogodki ključni za spodbujanje aktivnega državljanstva in vključevanja mladih v evropske procese.

Tamara Milinčič Medven

Sorodne objave
0
Dostopnost