| Prispevki

Na tekstilnem oddelku vsako leto organiziramo enodnevne ali večdnevne strokovne ekskurzije, zasnovane tako, da se smiselno prepletajo s cilji in vsebinami učnega načrta posameznega razreda. Tako smo 1. oktobra s sedmimi razredi obiskali tri slovenske regije; 2. IO, 3. K in 4. K so obiskali Gorenjsko, 1. K in 2. P Belo krajino, 2. K in 1. IO pa Podravje.

Cilj strokovne ekskurzije je spoznavanje delovnih okolij in razvojnih izkušenj  uspešnih podjetij.  Hkrati pa dijaki spoznavajo kulturnozgodovinske znamenitosti krajev, ki jih obiščemo.

Na Gorenjskem so nam vrata odprli v razvojnem oddelku podjetja UF PRO v Komendi, ki je z novimi koncepti izdelkov in inovativnimi tehnologijami utrdilo uspešnost blagovne znamke vrhunskih taktičnih oblačil. So znani opremljevalci policije in vojske. V Škofji Loki smo si ogledali proizvodnjo podjetja Odeja, kjer izdelujejo posteljno perilo s poudarkom na eko standardih. Razvijajo pa tudi nove linije na področju svilene posteljnine. Letos so praznovali 90 let delovanja.

1. K in 2. P sta obiskala jugovzhodni del Slovenije, Belo krajino. V Metliki so si ogledali podjetje spodnjega perila Komet plus. V Črnomlju so obiskali etno muzej, kjer so jim predstavili postopek predelave lanu, od rastline do tkanine. Pogostili so jih tudi s tradicionalno belokranjsko pogačo. Med potjo so se seznanjali z zanimivimi zgodbami žužemberškega gradu.

Z dijaki 2. K in 1. IO razreda smo si ogledali podjetje Soven, kjer predelujejo slovensko ovčjo volno z bio in eko certifikatom. Spoznali smo znamenitosti mesta Maribor in obiskali Pokrajinski muzej. V kraju Križni Vrh smo si ogledali edinstveno zasebno zbirko šivalnih strojev.

Polni novih vtisov in uporabnih spoznanj se že sedaj veselimo novih strokovnih izzivov.

Sorodne objave
0
Dostopnost